Uusi opiskelija

Teknis-luonnontieteellinen kilta Hiukkanen on teknis-luonnontieteellisen linjan, matemaattis-luonnontieteellisen opettajalinjan sekä englanninkielisiä luonnontieteen tutkintoja suorittavien opiskelijoiden ainejärjestö. Sen tärkein tehtävä on luoda opintosuuntien opiskelijoille yhteisö, josta löytää muun muassa kaltaisiaan ihmisiä, apua opintoihin sekä liikunta- ja hengailuseuraa. Killan tehtäviin kuuluu opiskelijoidensa etujen valvonta, uusien opiskelijoiden vastaanottaminen ja tutorointi sekä erilaisten tapahtumien kuten yritysvierailujen, saunailtojen ja sitsien järjestäminen. Lisäksi killallamme on oma kiltahuone, jossa voi esimerkiksi pelailla erilaisia pelejä, opiskella tai vaikka hengähtää luentojen välissä. Täältä voit lukea lisää kiltamme toiminnasta. Tutustu myös linkkeihin Opiskelijan käsikirjassa.

Kuva: Veli-Matti Korpelainen / TT-kamerat

Opiskelu meillä 

Teknis-luonnontieteellisellä linjalla sekä matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutuksessa on valittavissa kolme eri pääainetta: teknillinen fysiikka, kemia ja matematiikka, joissa erikoistutaan vielä tarkempiin osa-alueisiin maisterivaiheessa. Pääaineen lisäksi valitaan vielä sivuaine, joka teknis-luonnontieteellisellä linjalla määrittää hyvin vahvasti suuntautumistasi tekniikan alalla. Meillä on yliopistossamme sivuainevapaus, eli voit valita sivuaineeksesi lähes mitä vain! Matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutuksessa opiskelevilla on kuitenkin yleensä tapana ottaa sivuaineeksi jokin toinen opetettava aine.

Mihin meiltä sitten valmistuu? 

Hiukkasen jäsenistä kolmasosa työllistyy akateemiselle uralle, kolmasosa yrityksiin sekä kolmasosa opettajaksi. Kaiken kaikkiaan suuntautuminen on hyvin paljon omista mielenkiinnoistaan sekä haluistaan kiinni. Opettajaksi työllistyville on myös paljon etua diplomi-insinöörin tutkinnosta, sillä se on ainut laatuaan opettajakoulutuksessa. Lisää meiltä valmistumisesta voit lukea täältä

Sanastoa 

Näillä nettisivuilla saatat törmätä useaan uuten sekä outoon sanaan. Nämä sanat tulevat kyllä tutuksi jo heit orientaatioviikolla, mutta sivujen selkeydeksi tässä muutama sana selitettynä:

Fuksi: Ensimmäisen vuoden opiskelija, joka ei ole käynyt teekkarikasteessa.

Teekkari: Tekniikan alan opiskelija, joka on käynyt teekkarikasteessa. 

Alumni: Jo valmistunut opiskelija. 

Teekkarikaste: Wappuna fuksit kastetaan Tammerkoskessa. Kasteessa fuksit kuolevat ja syntyvät uudelleen teekkareina, eli kun olet käynyt kasteessa, saat kutsua itseäsi teekkariksi. 

Kilta: Tekniikan alan ainejärjestö. 

Tuutori: Vanhempi opiskelija, jonka tehtävänä on opastaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita eli fukseja. 

Kampus: Alue, jossa yliopiston rakennukset sijaitsevat. 

Fuksi-ihminen: Killan toimihenkilö, jonka tehtävä on pitää huolta kaikista killan ensimmäisen vuoden opiskelijoista sekä koordinoida tuutoreiden toimintaa. Fuksien parhaat kaverit tuutoreiden ohella <3 

Haalarit: Opiskelijoiden tunnusvaate, jota käytetään opiskelijatapahtumissa. Hiukkasen haalareiden väri on violetti. Fuksit keräävät yhdessä rahat haalareihinsa niihin myytävillä mainoksilla. 

Teekkarilakki: Teekkarien ikoninen tunnus, joka muistuttaa hieman ylioppilaslakkia, erottuen siitä kuitenkin mustalla tupsullaan. 

Kun saat opiskelupaikan 

Ensimmäiseksi voit onnitella itseäsi. Meille opiskelemaan pääsy ei ole mikään pieni juttu, vaan meillä koulutetaan tekniikan ja luonnontieteiden asiantuntijoita, joilla on tietotaitoa vaikka muille jakaa. Opiskeluiden aloittaminen ei kuitenkaan onnistu pelkällä oman selän taputtelulla, joten oheen on kerätty muistilistaa siitä, mitä ennen opintojen aloittamista on hyvä tehdä: 

  • Ota opiskelupaikka vastaan, ilmoittaudu läsnä/poissaolevaksi 
  • Aloita oman asunnon etsiminen, jos sellaisen tarvitset 
  • Muista hakea opintotuki ajoissa! 
  • Tutustu korkeakouluyhteisömme sivuihin, varsinkin uudelle opiskelijalle tarkoitettuun materiaaliin täällä 
  • Tutustu opintosuuntamme sivuun täällä
  • Täällä voit tutustua siihen, millaista on opiskelu tekniikan alalla
  • Odota kesän aikana kiltamme puolesta lähetettävää tervehdyslehtistä 
  • Saavu varaslähtöön 21.8., missä voit ottaa sananmukaisesti varaslähdön orientaatioviikkoon ja teekkarikulttuuriin tutustumiseen! 

Fuksiliaani – mikä se on? 

Fuksiliaani on kiltamme nettijulkaisu, jossa kerrotaan uusille opiskelijoille kiltamme toiminnasta ja ihmisistä toiminnan takana. Fuksiliaanissa voit tutustua etukäteen tuutoreihin, fuksi-ihmisiin ja kiltamme hallituslaisiin, joita tulet fuksivuotesi aikana näkemään useaan otteeseen. Fuksiliaaniin pääset tästä.

Voit myös ottaa yhteyttä kiltamme fuksi-ihmisiin, jos sinulla on jotain kysyttävää: 

Mea Nevanranta

Fuksivastaava

mea.nevanranta(at)tuni.fi TG: eukkaneuvos

Heidi Mattila

fuksitoimari (syksy)

heidi.j.mattila(at)tuni.fi TG: heidimattila

Samuli Ranto

XQ-toimari & fuksitoimari (syksy)

samuli.ranto(at)tuni.fi TG: levyneuvos