(Too) deep thinking? 

Ajattelu kehittyy, kun pysähtyy miettimään, mitä haluaa sanoa. Ja kun ei pysähdy, varmaankin jollain tavalla voi myös kehittyä. Tässä tekstissä ei ole tarkoitus pysähtyä, eikä kehittyä.

Oletko ikinä harrastanut small talkia bussipysäkillä? Hyi, ei kuulu suomalaiseen käytökseen. Minä puolestaan teen sitä ihan tosissani. Suomi sosiaalisemmaksi yksi pysäkkiodottelukeskustelu kerrallaan. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa ja vaatii äärimmäistä rohkeutta ylittää tietty sosiaalinen kynnys. Helpommalla pääsee kysyessä viereen istumisen lupaa tuntemattomalta joko ravintolassa tai nyssessä :

1. Paatuneimmankin suomalaisen on helppo muodostaa ytimekäs kyllä-ei -vastaus
2. Madallat vastapuolen kynnystä aloittaa keskustelu rajoittamatta aiheita mitenkään.
3. Ele voidaan toisinaan mieltää kohteliaaksi.

Empiirinen epäsatunnaisen otannan tutkimus osoittaa, että jopa noin vähän alle hieman yli puolet keskusteluun joutuneista avoimen sosiaalisen käyttäytymisen uhreista kykenee puolustautumaan. Vinkki: tuo keskusteluun uusia aiheita ja näkökulmia niin päihität hyökkääjän helposti. Eräs höperö vanhempi kissahenkilö¹ otti ohjat omiin käsiinsä. Hän näytti minulle videon, missä kissat säikkyivät kurkkuja (Cats vs. Cucumbers) ja kertoi kokeilleensa sitä myös itse. Keskustelun tunnelma oli hilpeä.

Live, love ja lässyn lässyn.
-Viisas henkilö¹, 2017

Nauraa (laugh) kannattaa joka päivä ja myös muinakin päivinä. Jos huomaat, ettet ole sen jälkeen nauranut, kun viimeksi nauroit, nosta kissa pöydälle. Mene laboratorioosi ja ota ironian instrumenttisi esille. Laboratorio-olosuhteissa pystytään nykyään jopa neljään ironian päällekkäiseen kerrokseen. Kerran iltasadun muinainen velho loihti vitsiinsä 37:än ironian tason sisälle. sain hereillä kolminkertaisen unihalvauksen.
Paheksuntaa aiheuttavia vitsejä ei pidä kertoa, ainakaan kirjallisesti, sillä et voi määrittää lukutilanteen tunnelmaa vakioksi. Esimerkkivitsi, jota ei kannata kertoa, kuuluu kutakuinkin näin:
Miten saa laki-, palo-, meri-, sähkö- tai kirveshenkilön¹ itkemään?
– Tappamalla sen perheen. Kertomalla, että alkoholivero on noussut.

Alkoholiverosta ei Suomessa lasketa leikkiä. Huumoria tuottaessa pitää huomioida ympäristö.

Viitteet:
[1] Sukupuolineutraali henkilövitsi. Henkilön määritelmiä: (1. joku tietty tai tuntematon ihminen. 2. yksilö, yleensä ihminen.) 3. Vuonna 2017+n elävä olio, jonka sukupuolta ei voida olettaa.

Patrik Parviainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *